کپسول آتش نشانی آب و گاز نوعی از کپسول های آتش نشانی است که می تواند کاربردهای فراوانی در منازل یا محیط های کاری داشته باشد. برای خاموش کردن حریق های ناشی از مشتقات کاغذ و چوب از این نوع کپسول استفاده می شود. کپسول آتش نشانی آب و گاز بهترین گزینه برای مهار آتش سوزی جامدات است. در این خاموش کننده یک کپسول حاوی آب وجود دارد و عامل خارج کننده ی آن یعنی نیتروژن با فشار به کپسول تزریق می شود.
این کپسول از هر نظر شبیه کپسول پودر و گاز است با این تفاوت که هنگام تکان دادن کپسول آب و گاز، صدای آب درون آن قابل شنیدن است. برای جلوگیری از یخ زدگی محتویات این کپسول، درون آن از ضد یخ استفاده شده است. همچنین برای جلوگیری از زنگ زدگی آن، داخل کپسول را با لایه ای از مواد ضد زنگ یا پلاستیک می پوشانند.
نوع عامل فشار در کپسول های آب و گاز و پودر و گاز نیز با یکدیگر متفاوت است. عامل فشار در کپسول های آب و گاز، CO2 می باشد که در سیلندری کوچک به نام کارتریج قرار گرفته است. میزان تخلیه ی هر دو نوع خاموش کننده در زمان شارژ کامل 95 درصد است.
طبقه بندی انواع فوم آتش نشانی (نرخ انتشار):
1- فوم های با قابلیت گسترش اندک (نرخ انتشار کم)
فوم هائی مانند AFFF که دارای نرخ انتشار کمتر از 20 برابر می باشند ، دارای ویسکوزیته کمی هستند و به طور متحرک میباشند .
میتوانند به سرعت مناطق بزرگی را تحت پوشش قرار دهند.
2- فوم های با قابلیت گسترش متوسط (نرخ انتشار متوسط)
اين فوم ها دارای نسبت گسترشی 20 تا 100 برابر می باشند.
3- فوم هایی با قابلیت گسترش زیاد (نرخ انتشار زیاد)
این نوع از فوم ها دارای عدد انبساطی بیش از 200-1000 میباشند و برای اماکن و فضاهای محصوری .
زیرا در صورت وقوع آتش سوزی در آنها نیاز به خاموش کردن خیلی سریع آتش می باشد .
4- فوم هایی مقاوم در برابر الکل
در این فوم ها یک لایه ی محافظ ما بین فوم و سطح در حال سوختن تشکیل شده است . که این خاصیت باعث جلوگیری از تجزیه فوم توسط الکل در حین آتش سوزی خواهد شد.