کپسول های آتش نشانی یکی از ابزار های ایمنی هستند که در زمان آتش سوزی از آن استفاده می شود. با استفاده از کپسول های آتش نشانی می توان آتش را خاموش کرد. استفاده از کپسول های آتش نشانی به شارژ دوره ای نیاز دارد بنابراین برای این که بتوان از این کپسول ها استفاده کرد باید آن را همواره شارژ نمود. شارژ کپسول آتشنشانی در زمان هایی که تاریخ انقضای محتویات کپسول فرا می رسد، باید انجام شود همچنین در صورتی که اگر یکبار از شارژ کپسول آتش نشانی استفاده کرده باشید باید مجدد شارژ کپسول آتشنشانی را انجام دهید.
انفجار و آتش سوزی در اماکنی همچون محیطهای صنعتی، اداری، مسکونی و تجاری صدمات بسیار سنگینی ایجاد میکند و شاید جبران وجه مالی و جانبی آن دیگر امکان پذیر نباشد. طبق بررسی که شده است، ۸۰ تا ۸۵ درصد آتش سوزیها قابل پیش بینی و قابل جلوگیری اند و تنها با هوشیاری و آگاهی از سلامت شارژ کپسول آتش نشانی در محیط میتواند از این نوع صدمات زیان بار جلوگیری کرد.
کپسول آتش نشانی در لحظات اولیه آتش سوزی ابزاری حیاتی و تعیین کننده بروز اتفاق و بالعکس است در نتیجه این حریق است که نباید آن را دست کم گرفت. آموزش و تمرین در مرحله اول و سپس بررسی شارژ کپسول آتش نشانی به صورت دورهای از الزامات هر محیطی است.
پس از هر بار استفاده شارژ کنید: اگر محتویات کپسول آتش نشانی حتی به مقدار کمی هم خالی شود فشارداخلی مخزن آن کاهش می یابد، به همین دلیل باید مجددا شارژ شود تا فشار سیلندر افزایش یابد که قدرت خاموش کردن را تضمین کند.
به صورت برنامه ریزی شده( شارژ سالانه): خاموش کننده حتی اگر استفاده هم نشود به دلیل نشتی ها و امکان عدم سالم بودن مواد می بایست در تاریخ انقضا مقرر در شناسنامه روی کپسول ( که معمولا به صورت سالانه می باشد) بسته به نوع کپسول آتش نشانی شارژ مجدد گردد.
هر زمانی که فشار سنج سیلندر کپسول آتش نشانی کاهش پیدا کند: دلایل زیادی برای افت فشار آنها وجود دارد ولی با یک بازرسی دوره ای می توانید از سالم بودن و یا نیاز به شارژ مجدد کپسول آتش نشانی خود مطمئن شوید.
انواع کپسول آتش نشانی از نظر مواد تشکیل دهنده
خاموش کننده محتوی آب
خاموش کننده محتوی پودر
خاموش کننده پودر و گاز: پودر با استفاده از گاز ازت تحت فشار قرار می گیرد .
پودر آتش نشانی جوش شیرین (بی کربنات سدیم)
این نوع پودر که به آن پودر آتش نشانی معمولی نیز می گویند، از جوش شیرین یا بی کربنات سدیم تشکیل شده است و برای خاموش کردن آتش سوزی های نوع B و C وD مناسب هستند.
پودر آتش نشانی بی کربنات پتاسیم
این نوع پودر شیمیایی برای خاموش کردن گاز های قابل اشتعال، آتش سوزی هایی که در اثر حوادث برق بوجود می آیند و مایعات قابل اشتعال مورد استفاده قرار می گیرد.
پودر آتش نشانی بی کربنات پتاسیم بر پایه اوره
پودر آتش نشانی بی کربنات پتاسیم بر پایه اوره مانند نمونه قبلی برای خاموش سازی مایعات و گاز های مشتعل مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین در خاموش کردن آتش سوزی های الکتریکی می تواند مفید باشد، ولی باید این موضوع را به یاد داشته باشید که بهتر است از این پودر های آتش نشانی برای خاموش سازی وسایل الکترونیکی و کامپیوتری استفاده نکنید، چون این پودر ها باعث آسیب دیدن قطعات آن ها می شود.
پودر آتش نشانی کلرید سدیم
این پودر هم مانند نمونه قبلی می باشد، با این تفاوت که در عمل می تواند برای شما موثر تر واقع شود.
پودر آتش نشانی فسفات آمونیوم
به طور خلاصه این کپسول های آتش نشانی برای خاموش کردن مواد جامد در حال سوختن، مایعات مشتعل و آتش سوزی های در اثر اتصالی مورد استفاده قرار می گیرد. به این پودر ها، پودر آتش نشانی چند حالته نیز می گویند و آن ها را با عبارت ABC می شناسند.
مانکس
این نمونه پودر آتش نشانی حاصل ترکیب بی کربنات و اوره می باشد که به آن اوره دو پتاس هم میگویند و از نظر عملکرد بهتر از سایر پودر ها می باشد. چون زمانی که این پودر بر روی آتش پاشیده می شود به ذرات بسیار ریز در حد 0.1 میکرون تقسیم می شود و همین باعث می شود که خاصیت پخش شوندگی آن ها بسیار بالا باشد. همچنین می توان از این نوع پودر برای تهیه فوم در کپسول آتش نشانی فوم استفاده کرد.
خاموش کننده محتوی گاز
خاموش کننده های گاز دارای دو نوع خاموش کننده گاز کربن دی اکسید و خاموش کننده گاز هالوژنه می باشند.